Det är viktigt med tidig upptäckt av hjärtkärlsjukdom för att kunna koppla orsaken till dels olika tillstånd men dels också till tidigare ev cancerbehandling. Patienten tänker alltid själv på sin egen historia av behandlingar, symptom eller diagnoser och kan sätta det i ett sammanhang. Det finns ingen fördjupad kartläggning av hjärtkärlsjukdom hos canceröverlevare i Sverige. Den svenska populationen av överlevare finns med i andra internationella studier men då hjärtsjukvården skiljer sig åt mellan olika länder så drar vi nu nytta av våra stora svenska kvalitetsregister och med ett kardio-onkologiskt perspektiv.
Överlevnad efter både barncancer och bröstcancer har ökat det senaste decenniet. Däremot ser vi nu en ökning av dödsfall på grund av hjärtkärlsjukdom i dessa två patientgrupper. Detta kan bero på förekomst av riskfaktorer för hjärtkärlsjukdomar. Det behövs en ökad förståelse av sambandet mellan kardiovaskulära riskfaktorer, cancerbehandling och patientspecifika faktorer för att bättre kunna förebygga hjärtkärlsjukdomar hos canceröverlevare. Detta projekt syftar till att täcka denna kunskapslucka genom att med bästa vetenskapliga metodik utveckla modeller, för att förutse hjärtkärlsjukdom och överlevnad efter cancerdiagnos.
Denna multiprofessionella kardio-onkologiska forskargrupp, avser verifiera och förfina redan befintlig riskvärdering för bröstcancerpatienter och via den kunskapen utveckla en modell för vuxna som överlevt barncancer. Genom modern statistik och maskininlärning utvecklar vi instrument för prediktions-modeller som på sikt kan användas för att förebygga hjärtkärlsjukdomar och för tidig död hos överlevare efter bröst- och barncancer. Modellerna inkluderar ett brett omfång av kardiovaskulära riskfaktorer, behandling, patientspecifika-, sociodemografiska- och tumörbiologiska riskfaktorer matchat med omfattande kardiovaskulära kvalitetsregister