En tredjedel av de som drabbas av cancer utvecklar också depression. Trots de speciella omständigheterna för dessa patienter, med samtidig cancerbehandling, nedsatt livskvalitet och ofta förväntat förkortad livslängd relaterat till cancerssjukdomen i sig, så finns ingen specifik antidepressiv behandling införd i vården. En enda dos av psilocybin har visat en snabb (inom dagar) och långvarig (månader till år) aintidepressiv effekt i flera små studier där olika cancergrupper inkluderats. Ännu saknas nog bra studier för att införa behandlingen i klinisk praxis. Det saknas också kunskap om vilka patienter som har nytta av just denna behandling.
100 patienter med cancer och depression lottas till behandling med pslicybin eller placebo i fyra olika regioner i Sverige under 2024-2025. Vi undersöker den antidepressiva effekten liksom biverkningar 6 veckor efter behandling och efter sex månader. Alla patienter lämnar blodprov och genomgår EEG undersökning före och sex veckor efter behandlingen. De 25 patienter som deltar i Region Stockholm undersöks dessutom med tre andra mer krävande metoder, MEG, fMRI och PET, för att kunna skapa ett enkelt mått där vi med hjälp av blodprov och EEG kan förutsäga vilka patienter som har störst nytta av psliocybin redan före behandlingen.
All denna information kommer användas för att genomföra en så kallad fas tre studie av psilocybin vid cancerrelaterad depression, där vi även kan förfina prognosverktyget, blodprov och EEG, för att se vilka patienter som har bäst nytta av behandlingen. Därefter kommer denna behandling, tillsammans med prognosverktyget kunna införas i vanlig klinisk vård. Vi tror att det kan ske 2031.