Cancerceller är alla olika, och denna heterogenitet är en viktig anledning till att cancer är svårt att behandla. För att en patient ska bli botad krävs det att alla olika tumörpopulationer nås med behandlingen. Denna grundläggande aspekt av tumörbiologi tas dock sällan hänsyn till när nya terapier utvecklas, eftersom det är svårt att modellera tumörheterogenitet. Vi har utvecklat metoder för att märka in cancercellers DNA med en streckkod, vilket gör att vi kan följa hur tusentals enskilda tumörkloner svarar på olika läkemedel och kan identifiera överlevande cellpopulationer.
Neuroblastom är den vanligaste solida barntumören utanför hjärnan, och 5-års överlevnadsgraden för högrisk neuroblastom är ca 50%. I detta projekt kommer vi först identifiera läkemedel som är effektiva mot neuroblastom via läkemedelsscreening mot neuroblastom-organoider, och därefter använda DNA streckkodsteknologi för att undersöka vilka av dessa läkemedel som specifikt riktar sig mot de celler som överlever nuvarande kemoterapibehandling för neuroblastom. De mest lovande kandidaterna för kombinationsterapi kommer sedan att verifieras både i neuroblastomorganoider och i xenograftexperiment.
Vårt mål är att identifiera och verifiera läkemedel som kompletterar nuvarande neuroblastomterapi på så sätt att det specifikt riktar sig mot de tumörkloner som överlever rådande behandling. Vi föreställer oss också att våra studier kommer att exemplifiera för det bredare cancerforskningssamhället hur cellstreckkodning kan användas för att identifiera effektiva kombinationsterapier som bygger på principer om tumörheterogenitet och identifiering av låg korsresistens med nuvarande behandling, vilket skulle öka sannolikheten för en botande, inte bara en livsförlängande, cancerbehandling.