Varje år får cirka 2000 män i Region Stockholm diagnosen prostatacancer och var tjugonde man avlider av sjukdomen. Traditionell kurativ behandling av prostatacancer sker med kirurgi eller strålning och är förknippat med en stor risk för biverkningar i form av erektil dysfunktion och urinläckage vilket påverkar livskvaliteten och frekvent föranleder kontakter med vården. Ny bilddiagnostik med magnetkamera (MR) har möjliggjort att bättre lokalisera tumörer i prostata och metoder för fokal behandling med mindre risk för sido-effekter har utvecklats under de senaste årtiondena.
Vårt syfte är att utvärdera och implementera fokalbehandling av prostatacancer med IRE teknik med bevarad chans för bot, men där sido-effekterna och vårdtiden är reducerad jämfört med traditionell behandling. Utvärderingen kommer ske genom en randomiserad studie där patienter med lokaliserad mellanrisk prostatacancer randomiseras till fokalbehandling eller radikal behandling med operation eller strålning. Studien utförs som ett samarbete mellan sjukhusen i Stockholm och inklusion och behandling av patienter utförs på det lokala sjukhuset.
Den planerade studien och i förlängningen en framtida implementering av fokalbehandling inom prostatacancer har potentialen att få en stor inverkan på de män som diagnosticeras med lokaliserad prostatacancer årligen i form av bevarad chans till bot men ökad livskvalitet parallellt med minskade kostnader för sjukvården. Bröstcancerbehandlingen reformerades mot fokal resektionskirurgi för 20 år sedan, nu är det dags att ta samma steg inom behandlingen för prostatacancer för att öka livskvaliteten för denna, vår största cancerpatientgrupp.