Äggstockscancer är en gynekologisk sjukdom med hög dödlighet. Symtomen uppkommer smygande och cancern kan därför vara svår att upptäcka i tidig fas. En stor andel av kvinnorna som drabbas svarar bra på första linjens behandling (operation och cellgifter) men tyvärr så brukar de flesta få återfall inom några år och då finns inga botande alternativ tillgängliga. Det är därför viktigt att forskning om äggstockscancer går framåt så att nya behandlingar kan utvecklas. Immunterapi har visat lovande resultat mot andra cancerformer och i Prof. Mielke's grupp forskar vi därför på att utveckla en sådan immunbehandling mot äggstockscancer.
Med immunterapi menas en behandling som utnyttjar styrkan hos immunförsvaret i Din egen kropp. Man kan säga att immunterapi hjälper Ditt immunförsvar att bättre 'attackera' tumören. Immunterapi har visat framgångsrika effekter mot andra cancerformer de senaste årtiondena men tyvärr har immunterapi mot äggstockscancer ännu inte visat tillräckligt bra resultat, vilket kräver vidare forskning och utveckling för att en sådan behandling ska godkännas. Det som talar för att immunterapi faktiskt har potential mot äggstockscancer är att studier har upptäckt att kvinnor med äggstockscancer lever längre om de har många immunceller nära tumören.
Målet med forskningen är att utveckla en immunterapi mot äggstockscancer som verkar bättre än dagens standardbehandling. Förhoppningen är att på sikt öka överlevnaden hos alla patienter med äggstockscancer.