Trots att vi har flera miljarder blod- och lymfkärlceller uppstår mycket sällan elakartade tumörer i våra kärlträd. Många av de genetiska förändringar (mutationer) som i andra celltyper skulle orsaka cancer ger istället upphov till så kallade vaskulära malformationer då de uppstår i kärlväggens celler (endotelcellerna). Varför endotelcellerna är så pass obenägna att bilda cancer är oklart men kunskap om detta är av intresse även för vanligare cancerformer. Ibland bildas dock angiosarkom – en svårbehandlad, aggressiv och metastaserande kärlcancerform som oftast kopplas till tidigare hög stråldos i cancerbehandling eller långvarigt lymfödem.
Hur och varför en godartad kärlmissbildning eller kärltumör förändras till den metastaserande cancerformen angiosarkom är i princip okänt. För att studera denna process har vi skapat musmodeller där specifika gener som driver cancer kan ”slås på” eller ”stängas av” i kärlväggarnas celler (endotelcellerna) vid önskad tidpunkt. Efter detta kan vi följa utvecklingen från ”lokal” missbildning till cancer. Vi kan då studera exakt vad som händer med cellernas alla gener och hur detta påverkar cellernas beteende, exempelvis hur de bryter sig loss och metastaserar. Denna unika information ger ledtrådar om hur dessa aggressiva tumörer kan behandlas.
Med vår forskning hoppas vi kunna hitta vilka undergrupper av endotelceller (från blod- eller lymfkärl) som bildar cancer men även vilka kritiska cellförändringar som driver dem mot okontrollerad tillväxt och spridning. Denna information kan leda oss till vilka läkemedel som mest effektivt kan slå mot de signalsystem som är överaktiverade just i dessa processer. Målet är att minska biverkningar i behandling och att förstå om det finns nyckelfaktorer som styr flera olika typer av kärlrelaterade cancerformer.