Marquardt, Nicole – Harnessing human adaptive-like tissue-resident Natural Killer cells for treatment of lung cancer

Nicole Marquardt
Karolinska institutet
2023
Finansieras med
2 400 000 kr
Diagnos: lungcancer
Forskningsområde: translationell forskning

Bakgrund

Lungcancer är en av de ledande dödsorsakerna i världen och fortfarande saknas botande behandlingar för de flesta patienter. Immunterapeutiska metoder hos lungcancerpatienter fokuserar på immunkontrollreceptorer, men botar oftast inte patienten i sig själv, och kombinerande tillvägagångssätt krävs för att öka överlevnaden. Naturliga Killer (NK) celler, en del av det medfödda immunsvaret, är välkända för sin förmåga att döda tumörceller. Vi föreslår att så kallade ”adaptiva vävnadsresidenta NK-celler” är särskilt lämpade för att infiltrera lungtumörer och skulle kunna utnyttjas för att behandla lungtumörer i framtida terapeutiska strategier.

Beskrivning

För att studera potentialen av adaptiva vävnadsresidenta NK-celler i cancerterapier, kommer vi att samla in lungtumörer från lungcancerpatienter och utföra en spatial analys av de olika regioner av tumörerna (distal, marginal, central) med multiparameter flödescytometri och spatial transcriptomics, vilket ger oss data av högdimensionell kvalitet (mål 1). In vitro-expanderade NK-celler (mål 2a) kommer att samodlas med lungtumörmålceller och 3D-lungtumörmodeller, och cytotoxicitet och infiltration i dessa artificiella tumörer kommer att analyseras med mikroskopi där man kan följa levande celler över tid (mål 2b).

Mål

Här syftar vi till att kartlägga adaptiva vävnadsresidenta NK-celler i lungtumörer i människa, isolera och expandera denna NK-cellsgrupp och analysera deras cytotoxicitet och tumörinfiltrationskapacitet. Vi förväntar oss att resultaten kommer att hjälpa till att utvärdera tillämpbarheten av adaptiva vävnadsresidenta NK-celler i terapeutiska metoder för lungcancerpatienter. Min övergripande vision är att definiera nya behandlingsstrategier för att komplettera immunterapeutiska tillämpningar hos lungcancerpatienter och i slutändan öka den totala patientöverlevnaden.