Prostatacancer är den vanligaste cancern bland män i Sverige. Om screeningen använder ett prostataspecifikt antigen (PSA)-test kan det leda till färre dödsfall i prostatacancer, men också till att fler män diagnostiseras med prostatacancer som kanske inte är livshotande. Livmoderhalscancer är den fjärde vanligaste cancer bland kvinnor globalt. Programmet för screening av livmoderhalscancer har minskat antalet fall av livmoderhalscancer i Sverige. Dessutom förväntas skolbaserade vaccinationer ytterligare minska antalet cancerfall.
Vårt övergripande mål är att använda hälsoekonomiska modeller för att minska påverkan på samhälle och individ grund av cancer genom kostnadseffektiv cancerscreening. För prostatacancer förväntas nya och mer exakta tester minska skadorna samtidigt som fördelarna med tidig upptäckt bibehålls. För livmoderhalscancer skulle mer exakta tester och screeningbaserad vaccination ytterligare minska förekomsten av livmoderhalscancer. Den grundläggande frågan är: Hur bör ett program för cancerscreening planeras? Vi ska angripa dessa frågor genom att utveckla evidensbaserade simuleringsmodeller som kan hjälpa beslutsfattare att fatta policybeslut.
Att visa hur skador från prostatacancertest kan minskas och att nå målet att utrota livmoderhalscancer genom screening som baseras på riskurval och screeningbaserad vaccination. För Sverige kan vår forskning användas för utvärdering av pågående pilottester av systematisk prostatacancerundersökning och bidra till utveckling av riktlinjer för screening av livmoderhalscancer. Politiska reformer och ökande hälso- och sjukvårdskostnader driver på kraven för att få en effektiv fördelning av cancervårdsresurser genom evidensbaserat beslutsfattande. Vi föreslår att tvärvetenskapliga verktyg och koncept används för att förbättra befintlig cancervård.