Göndör, Anita Katalin – Cancer cell-specific circadian gene trafficking: A new angle on an old problem

Anita Katalin Göndör
Karolinska institutet
2022
Finansieras med
1 200 000 kr
Diagnos: bröstcancer
Forskningsområde: translationell forskning

Bakgrund

Cancer kan beskrivas som en sjukdom av onormala celler med en sk plastisk fenotyp som kan genomgå en snabb mikroevolution under fluktuerande selektionstryck. Konsekvensen av detta är att cancercellerna utkonkurrerar sina normala motsvarigheter och utvecklar strategier för att överleva behandling med kemoterapi. Omogna egenskaper, som liknar de som finns i embryonala stamceller och som har potentialen att mogna ut i många olika celltyper som finns hos den vuxna människan, karaktäriserar cancerstamceller (CSC) som utgör drivkraften till cancerns överlevnadsförmåga.

Beskrivning

Min arbetsplan baseras därför på principen att cancer-specifika förändringar i cellkärnans arkitektur förändrar arvsmassans 3D struktur och hur detta fenomen samarbetar med cancergener för att rubba synkroniseringen av cirkadisk genaktivitet och därmed skapa förutsättningar för fenotypisk plasticitet. Parat med världsunika metoder som möjliggör identifikation av nyckelegenskaper i arvsmassans 3D struktur och funktion i enskilda celler ställer jag därför frågorna när, var och hur cirkadisk reglering rubbas under cancerprocessen med ett särskilt fokus på CSC och hur detta påverkar cancercellens egenskaper.

Mål

Även om jag använder mig av modellsystem är fokus i ansökan på vävnadsprover från bröstcancerpatienter. Syftet är att söka förstå hur en subpopulation av dessa celler kan tillägna sig egenskaper som ökar deras överlevnad. Angreppspunkten är min upptäckt att cancergener traffickerar cellkärnarns strukturer för att öka sin patologiska aktivitet. Sammantaget förväntar jag mig att resultaten kommer att leda till ett paradigmskifte för hur vi ser inte bara på bröstcancer utan också på cancer rent generellt och hur denna insikt kan längre fram introduceras i kliniska tillämpningar för att kunna öka förutsättningarna för att kunna bota cancer.