Falconer, Nils Henrik – Randomiserad internationell multicenterstudie mellan robotassisterad laparoskopisk kirurgi och öppen kirurgi vid tidig livmoderhalscancer

Nils Henrik Falconer
Karolinska institutet
2021
Finansieras med
2 400 000 kr
Forskningsområde: klinisk forskning

Bakgrund

Trots effektiv screening ökar livmoderhalscancer i Sverige. Behandlingen utgörs i tidigt stadium av kirurgi och har traditionellt har utförts med öppen teknik men har ersatts av titthålskirurgi som i Sverige utförs med den modernare robottekniken. Mindre studier har talat för att robottekniken är säker men 2018 kom resultat från en stor jämförande studie som överraskande visade att titthålskirurgi var förknippat med ökad risk för återfall och död. En svaghet med studien är att den studerade effekten av konventionell titthålskirurgi och nordiska registerdata har inte visat någon skillnad i återfall mellan öppen och robotkirurgisk teknik.

Beskrivning

I denna jämförande studie kommer kvinnor med tidig livmoderhalscancer lottas till endera robotkirurgi eller öppen kirurgi. Drygt 750 kvinnor krävs för att besvara frågan om den nya tekniken är säker och sjukhus från övriga norden samt tillfrågade sjukhus i delar av övriga Europa kommer att delta. I studien kommer även så kallad 'sentinel node' teknik (portvaktskörtelteknik) att utvärderas och deltagande kvinnor kommer också rapportera in upplevd livskvalitet vid upprepade tillfällen. Slutligen kommer blod- och vävnadsprover insamlas för att möjliggöra analys av faktorer som kan ha betydelse för återfall och prognos.

Mål

Robotkirurgi har i princip helt ersatt öppen kirurgi som behandlingsmetod av tidig livmoderhalscancer i Sverige och övriga delar av västvärlden. Det är därför av högsta vikt att säkerställa metodens säkerhet och för detta krävs en internationell, jämförande studie. Oavsett utfall kommer resultaten omedelbart påverka klinisk praxis nationellt och internationellt. Vidare kommer studien ge svar på om full lymfkörtelutrymning kan ersättas med portvaktsteknik samt om nya biomarkörer bättre kan förutse återfall än dagens metoder.