Det finns två typer av matstrupscancer, adenocarcinom och skivepitelcancer. Botande behandling vid adenocarcinom baseras på att matstrupen opereras bort efter cytostatika- eller kombinerad behandling med cytostatika och strålning, så kallad kemoradioterapi (KRT). Vid skivepitelcancer är den mest etablerade behandlingen operation efter förbehandling med KRT, men vid denna typ av matstrupscancer finns också en möjlighet att behandla med KRT i botande syfte, då givet i högre dos och med noggrann uppföljning efteråt, med möjlighet till operation i de fall tumören inte försvinner helt eller kommer tillbaka lokalt.
I den randomiserade studien NeoRes 2 undersöker vi för adenocarcinom i matstrupen om förlängd väntan om 10-12 veckor mellan avslutad KRT och operation, jämfört med sedvanlig väntan om 4-6 veckor, ger bätttre tumörrespons, mindre risk för kvarlämnad tumörvävnad och bättre återhämtning inför operation. I den randomiserade studien NEEDS undersöker vi för skivepitelcancer i matstrupen om KRT följt av noggranna kontroller, och operation enbart vid behov ger likartad överlevnad men med bättre livskvalitet, jämfört med dagens standardbehandling med KRT följt av obligatorisk kirurgi.
För adenocardinom i matstrupen skulle en randomiserad studie som påvisar onkologiska fördelar och bättre livskvalitet efter fördröjd operation vara av mycket stort värde då många patienter inte är återhämtade och redo för stor kirurgi inom den konventionella tidsramen om 4-6 veckor. Vid skivepitelcancer genomgår idag de allra flesta patienter rutinmässigt operation efter KRT. Operationen ger dock livslång nedsättning av livskvaliteten. Om KRT med operation enbart när det verkligen behövs för lokal tumörkontroll skulle visa sig ge lika bra överlevnad som rutinmässig kirurgi, så blir det sannolikt ny standardbehandling i hela världen.