Levercancer orsakat av diabetes och fettlever – identifiering av riskgrupper och skyddande faktorer

Hannes Olle Erik Hagström
Karolinska institutet
2020
Finansieras med
1 800 000 kr
Diagnos: lever-, gallvägs- och bukspottkörtelcancer
Forskningsområde: epidemiologi

Bakgrund

Fetma och vuxendiabetes blir allt vanligare i världen. I Sverige är idag över hälften av befolkningen överviktig, och cirka fyra procent har vuxendiabetes. Vid fetma och diabetes lagras fett ofta in i levern, detta kallas fettlever. Fettlever finns idag hos över 25% av världens befolkning. Hos en liten del av dessa kan levercancer uppstå. Fettlever orsakar globalt idag fler fall av levercancer än alkohol och hepatit C. Det saknas bra metoder för att kunna identifiera de individer med fetma, diabetes och fettlever som löper en ökad risk för utveckling av levercancer.

Beskrivning

I detta projekt studerar vi i ett flertal unika kohorter personer med fetma, diabetes eller diagnosticerad fettlever i olika stadier av sjukdomen. Vi försöker genom avancerade statistiska metoder identifiera de grupper av personer som har störst risk för att utveckla levercancer. Fördelen med projektet är tillgång till en rad unika kohorter som är tillräckligt stora för att det ska gå att möta studiernas mål. Vi har en bred kompetens i forskargruppen, med tillgång till experter inom leversjukdomar och levercancer, epidemiologi och statistik. Detta borgar för att studierna kan genomföras med högsta möjliga kvalitet.

Mål

Fettlever är ett potentiellt stort samhällsproblem. Då levern är väldigt motståndskraftig mot sjukdom tar det ofta över 20 år av exponering för fettlever innan levercancer uppstår. Fetma-epidemin riskerar att leda till ett större antal individer i framtiden kommer utveckla levercancer. Dock är den individuella risken för detta låg. Vi hoppas kunna identifiera relevanta riskgrupper med fetma, vuxendiabetes och fettlever där risken för att utveckla levercancer är speciellt hög. Vi hoppas också kunna föreslå metoder för att minska risken för levercancer hos personer i dessa riskgrupper.