Inverkan av könshormoner på risken att utveckla matstrupscancer

Shaohua Xie
Karolinska institutet
2020
Finansieras med
1 800 000 kr
Forskningsområde: epidemiologi

Bakgrund

Under de senaste fyra decennierna har det skett en snabb ökning av förekomsten av matstrupscancer (av adenocarcinomtyp) i västvärlden, så även i Sverige. Prognosen är jämförelsevis dålig. Färre än 20 procent av patienterna lever 5 år efter det att diagnosen är konstaterad. Matstrupscancer karaktäriseras av en slående manlig dominans (upp till 9 män på 1 kvinna). De bakomliggande orsakerna för detta är okända, men könshormonell inverkan är högst trolig, om än inte bevisad. Detta område är högintressant eftersom det kan ge uppslag till ny prevention och behandling av denna ökande och aggressiva cancerform.

Beskrivning

Först ska vi undersöka sambandet mellan hur olika nivåer av cirkulerande könshormonnivåer påverkar risken för matstrupscancer i en stor fall-kontrollstudie i Norge där blodprover tagits innan insjuknande i matstrupscancer. För det andra, genom att använda sammanslagna data från 14 stora och väldesignade studier, föreslår vi en studie som använder en särskilt intressant analys (Mendelisk randomiseringsanalys) för att pröva hypotesen att ärftligt betingade nivåer av könshormoner i kroppen påverkar risken för matstrupscancer och Barretts esofagus.

Mål

Via detta projekt kan vi förhoppningsvis finna orsaker till den extrema mansdominansen, vilket kan medföra banbrytande nya insikter i uppkomsten till matstrupscancer. Om vi kan bevisa att det kvinnliga könshormonet östrogen har en skyddseffekt eller att det manliga könshormonet testosteron medför en ökad risk för matstrupscancer, skulle detta föranleda mycket intressant forskning om ny hormonell behandling för att förebygga matstrupscancer i högriskindivider och som tilläggsbehandling mot matstrupscancer. Alla dessa forskningsansträngningar kan möjliggöra nya strategier för förebyggande åtgärder och behandling av matstrupscancer.