När en förälder har cancer

KAPITEL 1 – Livet förändras

 

Det här är en text för dig som är tonåring och lever med en förälder som har cancer.

Många barn och unga lever med en förälder som är sjuk i cancerNär en förälder blir sjuk förändras ofta livet i familjen och inget blir riktigt som vanligt. Alla i familjen drabbas på olika sätt, och det är inte bara den som är sjuk som kan behöva stöd och hjälp – utan även du.

Sjukdomen är aldrig ditt fel

Ibland kan det vara svårt att förstå vad som händer när en förälder är sjuk. Kanske tror du att du på något sätt orsakat sjukdomen och känner skuld. 

Men cancer beror på olika kroppsliga saker, och aldrig på att du som barn har gjort något fel. Därför är det viktigt att du får den information du behöver, antingen från någon som jobbar inom sjukvården eller från någon i din familj.  

Du kan få veta mer om sjukdomen, hur medicinerna och behandlingen fungerar, om vad som händer på sjukhuset eller om sjukdomen går att bota. 

På nätet finns massor med information om cancer, men det kan vara svårt att hitta vad som gäller för just din förälder. Där finns också en hel del felaktig information, därför är det bättre att prata med någon från vården, t ex en läkare eller sjuksköterska.

Berätta för någon

Frågor om liv och död kan väckas när någon får cancer. Det är väldigt tungt att tänka på att alla inte överlever canceräven om de flesta blir botade. 

Har du sådana tankar är det bra om du delar dom med någon i din familj eller en kompis. Det kan kännas lättare om du berättar vad du tänker på. 

Frågor om liv och död kan väckas när någon får cancer

Om du inte får tillräckligt med information är det lätt bli orolig och rädd. Kanske känner du dig ensam eller utanför. En del föräldrar tycker att det är svårt att veta hur och när det passar att prata om sjukdomen och därför pratar föräldrarna bara med varandra, eller med äldre syskon. 

Du har rätt att veta

Det kan också vara svårt att fråga sina föräldrar om saker som har med sjukdomen att göra. Kanske känns det som att du stör dina föräldrar, eller att du är orolig för att de ska bli ledsna. 

Men du har rätt till den information du behöver. I Sverige finns det två lagar som säger att barn och unga har rätt till information, både i Hälso- och sjukvårdslagen samt i Barnkonventionen. 

Det kan också vara så att känner att du vet tillräckligt om sjukdomen och inte behöver prata mer om den. Ibland vill man bara vara nära sin sjuka förälder utan att prata, bara titta på film tillsammans eller spela spel.  

Kom ihåg att:

  • Du har rätt att få all information du behöver samt råd och stöd från vården.  
  • Våga fråga dina föräldrar om sjukdomen. Även vuxna kan tycka att det är svårt att börja prata. 
  • Berätta för dina vänner om du orkar. Det kan vara skönt att prata med andra och det hjälper dem att veta hur de kan stötta dig. 

KAPITEL 2 – Jobbiga känslor

 

När en förälder blir sjuk kan det ibland vara svårt att känna glädje i sånt som brukade kännas kul.

Sjukdomen har förändrat ert vardagsliv. Plötsligt finns det saker hemma hos er som egentligen passar bättre på ett sjukhus, som rullator, droppställningar och mediciner. 

Din förälder kanske ser annorlunda ut på grund av mediciner och behandling, eller får svårt att äta, prata eller se. Då kan det vara jobbigt att till exempel ta hem kompisar efter skolan som du gjort förut. 

Ibland kan det hjälpa att prata med sina föräldrar om att det känns jobbigt att ta hem kompisar. Ni kan säkert hitta lösningar på hur ni kan göra för att underlätta för dig.  

Svårt att känna sig glad

Att känna oro är väldigt vanligtKanske känner du en oro för att den sjuka inte kommer att bli frisk, eller för hur de andra i familjen mår och hur de ska orka. 

Tänk om den förälder som är frisk också blir sjuk? Eller om du själv blisjuk? Tankarna kan göra att det blir svårt att somna  kvällen, att du sover dåligt eller drömmer mardrömmar. 

En del blir ledsna och nedstämdavissa mår mycket dåligt och får starka känslor av ångest. Det kan vara svårare att känna glädje i aktiviteter som förut var roliga 

Svårt att fokusera

Allt det här kan leda till att det blir jobbigt i skolan. Ibland kan det kan vara svårt att lyssna när läraren pratar eftersom du tänker på annat, till exempel din sjuka förälder, eller någon annan i din familj som du oroar dig för. Det kan också vara svårt att sitta still under en hel lektion. 

Samtidigt kan det kännas skönt att gå till skolan precis som vanligt eftersom det blir en paus från allt som har med sjukdomen att göra. Det är viktigt att pausa ibland, ingen orkar tänka på cancer hela tiden. 

Om lärarna i skolan vet om att din förälder är sjuk kan de stötta dig på olika sätt, till exempel att du får ha din mobiltelefon på om något skulle hända eller att skoluppgifter anpassas till ditt mående.

Kom ihåg att:

  • Det är väldigt vanligt att känna oro kring sin förälders sjukdom.
  • Inga känslor är rätt eller fel, det är okej att både känna mycket och ingenting.
  • Det kan kännas skönt att "pausa" från sjukdomen, t ex spela spel, läsa en bok eller gå på någon fritidsaktivitet.
  • Berätta för dina lärare i skolan om din förälders sjukdom så att de kan ge det stöd du behöver. 

KAPITEL 3 – Gör saker du gillar

 

Två tonåringar på sängen tittar på mobiltelefon
Det kan vara skönt att hänga med kompisar, spela tv-spel, läsa en bok eller bara vara och göra ingenting. 

Även om livet ser annorlunda ut nu, kan det vara bra att försöka leva som förut. Ta hand om dig, gör saker du gillar och tillåt dig själv att ha kul.

När en förälder är sjuk i cancer förändras situationen hemma. En del föräldrar får vård i hemmet, en del föräldrar är så sjuka att de inte orkar jobba och då är de mycket mer hemma än förut. Andra får vård på sjukhuset och bor kanske inte hemma under vissa perioder. 

Kanske känner du att du behöver hjälpa till mer för att din sjuka förälder inte orkar lika mycket som förut eller helt enkelt inte är hemma, och att din friska förälder därför får väldigt mycket att göra. 

Berätta hur mycket du orkar

Vissa tycker det är helt okej att hjälpa till mer medan andra kan känna att de inte hinner med att vara med kompisar, träna eller göra läxor. 

Då är det viktigt att du berättar för dina föräldrar att du inte hinner med allt. För mycket ansvar kan leda till att du inte klarar av skolan eller orkar med dina fritidsaktiviteter. 

Ta en paus från allt som pågår

Som barn till en förälder med cancer behöver man ta en paus från allt som pågår, tänka på något annat en stund och det är helt okej.

Gör saker du gillar

Det kan vara skönt att hänga med kompisar, spela tv-spel, kolla på film, läsa en bok eller bara vara och göra ingenting. Fortsätt gå på dina fritidsaktiviteterAtt röra på dig kan hjälpa dig att orka mer och må bättre.

För en del hjälper det att försöka tänka positivt, och påminna sig själv om sånt som faktiskt är bra och roligt. Det är okej att ha kul och skratta även om din situation är jobbig och du samtidigt känner dig ledsen. 

Kom ihåg att:

  • Berätta för dina lärare i skolan om din förälders sjukdom så att de kan dig ge det stöd du behöver.
  • Ansvaret hemma kan öka om din förälder är sjuk. Hjälp till så mycket du orkar och vill, men glöm inte bort dig själv.  
  • Ta hand om dig själv och gör sånt som du mår bra av. Det är okej att vara glad och må bra även om situationen är jobbig. 
  • Du kan söka hjälp och stöd hos exempelvis skolkurator eller ungdomsmottagning, eller prata med dem som vårdar din förälder. 

KAPITEL 4 – Kontakt med andra

 

Vårdpersonal tittar i i kameran

Ibland kan det vara skönt att prata med vårdpersonal eller andra unga i samma situation, som lyssnar och kanske förstår utan att du behöver förklara så mycket. 

Tips!

  • näracancer.se kan du som är mellan 13 och 30 år möta andra unga i liknande situation och få svar på dina frågor av sjukvårdspersonal.
  • Ung Cancer har medlemsträffar för dig mellan 16 och 30 år som har föräldrar eller andra närstående som är sjuka i cancer. Medlemskapet är gratis och ger dig möjlighet att komma i kontakt med andra unga med liknande erfarenheter. 
  • Cancerlinjen har legitimerad vårdpersonal med lång erfarenhet av cancervård som både kan svara på dina frågor om cancer och ge stöd i en svår situation.
  • På sociala medier som Facebook finns slutna grupper för barn och unga i din situation, där du kan be om att få gå med i gruppen. 

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.