Möjlighet att leva väl

Konferens om omvårdnadsforskning – Lund

Konferens om omvårdnadsforskning – Lund

Nu bjuds du som jobbar som sjuksköterska inom cancer- och palliativ vård i Södra regionen och kommuner, in till en heldagskonferens i lokalt samarbete med Skånes University Hospital Comprehensive Cancer Centre (SUHCCC).

Konferensen är både för dig som är chef och för dig som inte har ledningsansvar, den är helt kostnadsfri och vi bjuder på mat och dryck. Under dagen kommer patient- och närståendeperspektivet lyftas och konferensen leds av moderator som själv är forskande sjuksköterska.  

Till konferensen i Lund, går det bra att söka pengar för resa till och från konferensen. Detta är ett unikt erbjudande och gäller endast lokala resor med tåg eller buss. 

Sök ekonomiskt stöd

I ansökningsformuläret står att din chef behöver skriva en motivering, men det gäller inte denna konferens. Det enda som krävs är att din chef signerar ansökan med Bank-ID innan den kan skickas in.  

När: Onsdag 4 december 2024, klockan 09:30–16:50

PlatsAulan, Skånes Universitetssjukhus i Lund

Dagen är en del av Cancerfondens omvårdnadssatsning – Möjlighet att leva väl.

Vi vill att fler sjuksköterskor ska få möjlighet att ta del av ny forskning inom omvårdnad och konferensens syfte är att genom ett spännande program sprida forskningsresultat och goda exempel samt att inspirera till implementering av forskning.

Vi vill även ge en möjlighet att möta forskare inom omvårdnad och berätta om hur du kan söka finansiering från Cancerfonden till din forskning. Passa på att nätverka med kollegor och forskare inom ditt område.  

Livsviktig forskning om omvårdnad pågår varje dag och den här konferensen är en del av att sprida resultaten av den. Vi ser mycket fram emot att träffa dig och tillsammans skapa förutsättningar för en ännu bättre omvårdnad. Varmt välkommen!

Anmäl dig redan idag

Sista anmälningsdag är 25 november. Har du anmält dig och får förhinder efter sista anmälningsdag går det bra att uppdatera din anmälan med en ersättare. Utebliven närvaro kan komma att debiteras med 500 kr.

Programmet för dagen:

09.30-09.45

Välkommen: Annika Cederholm, legitimerad sjuksköterska och sakkunnig palliativ vård, Cancerfonden, samt enhetschef på PKC.

Presentation av moderator: Marlene Malmström, forskare vid Lunds universitet och verksamhetschef Palliativt utvecklingscentrum Region Skåne och Lunds universitet.

Lisa Flinth, ordförande primärvårdsnämnden (L).


Malin Axelsson

09.45-10.00 SUHCCC (Skåne University Hospital Comprehensive Cancer Centre) är sedan 2022 ackrediterat av OECI

Att ackrediteras och få benämningen Comprehensive Cancer Centre innebär att man har uppnått högsta standard inom cancerforskning och cancervård, genom en mer sammanhållen cancervård, där forskningen kommer närmare klinisk vård. Ett av de tydliga förbättringsområdena som framkommit är att vi behöver stärka  omvårdnadsforskningen och hur vi får ny evidens att spridas och genomsyra våra verksamheter.

Föreläsare: Malin Axelsson, nursing director, legitimerad sjuksköterska. SUHCCC.


Anna Forsberg

10.00-10.30 Implementering av personcentrerad vård 

Alla medborgare förväntar sig att bli tagna på allvar i kontakt med vården. Min föreläsning handlar om hur strukturer för att stödja personcentrerad vård kan införas i Svensk Hälso- och sjukvård inom ramen för befintlig budget.

Föreläsare: Anna Forsbergklinisk professor i vårdvetenskap med inriktning organtransplantation vid Lunds Universitet och Skånes universitetssjukhus.


10.30-11.00 Fika- och fruktpaus, nätverkande och mingel


Annika Malmbortg Kisch

11.00-11.30 aCent forskningsprojekt – personcentrerat stöd till patienter och närstående vid stamcellstransplantation

För att patienten, och även närstående, ska vara förberedda på olika steg i cancerprocessen och kunna hantera olika situationer i vården är det viktigt att vård och stöd ges utifrån vad de personligen behöver. Vi har därför tillsammans med vårdpersonal utvecklat en vårdmodell för person centrerad vård för patienter som genomgår allogen stamcellstransplantation och deras närstående. Modellen som kallas aCent innebär att vi systematisk använder samtalsunderlag som utgångspunkt för samtal i vården. Modellen har nu testats i en studie som visar lovande resultat.

Föreläsare: Annika Malmborg Kischsjuksköterska och docent inom hematologin på Skånes universitetssjukhus.


Anetta Bolejko

11.30-12.00 Individens perspektiv i cancerscreening

Nya screeningprogram för cancer kan introduceras i Sverige. Diagnostiska innovationer och artificiell intelligens kan även förändra befintliga program. Cancerscreening omfattar stor del av den vuxna befolkningen. Vissa grupper är fortfarande underrepresenterade. I föreläsningen kommer Anetta att presentera forskning om personers erfarenheter av cancerscreening. Det är ett viktigt perspektiv inför kommande rekommendationer eftersom det bidrar till risk-nytta analys för befolkningsbaserad screening. Det är även viktigt med forskning för målgruppsanpassad information för ett välgrundat beslut om deltagande i screening. Anettas forskning kan också leda till utveckling av personcentrerade arbetssätt inom cancerscreening.

Föreläsare: Anetta Bolejkoröntgensjuksköterska, docent och forskare vid Bild och funktion, Skånes Universitetssjukhus.


12.00-13.00 Lunch, nätverkande och mingel


Katarina Sjövall

13.00-13.30 Patientens upplevelse av delaktighet i behandlingsbeslut 

Protonstrålning med potentiellt mindre biverkningar kan vara ett behandlingsalternativ till fotonstrålning. Patientens delaktighet i behandlingsbeslutet är speciellt viktig när det finns två behandlingsalternativ. Beslutet kan upplevas som ett privilegium, men bristande förtroende för beslutsprocessen kan försvåra möjligheten till delaktighet. Praktiska frågor utan svar kan skapa mycket stress. Förtroendet för beslutsprocessen bygger på att vårdteamet lyssnar och bekräftar patienten som person.

Föreläsare: Katarina SjövallLektor medicinsk vetenskap, Programområdesansvarig Specialistsjuksköterskeutbildningar, Fakulteten för Hälsovetenskap, Högskolan Kristianstad.


Marlene Malmström

13.30-14.00 Att tidigt identifiera och möta palliativa vårdbehov

Att identifiera palliativa vårdbehov tidigt och säkerställa att den traditionella vården löper parallellt med insatser som fokuserar på att minska lidande och öka livskvalitet har påvisats oerhört betydelsefullt för patienter och deras närstående. Men hur gör vi för att kombinera de många gånger så olika perspektiven som den kurativt syftande och den palliativa vården har för att gagna patienten och dennes närstående på bästa sätt?  Denna föreläsning fokuserar på vad tidig palliativ vård är och på kunskapsläget kring dess betydelse både internationellt och nationellt. Vi kommer också att gör ett nerslag i ett kliniskt implementerings- och forskningsprojekt där gapet mellan dessa perspektiv adresseras. 

Föreläsare: Marlene Malmström, forskare vid Lunds universitet och verksamhetschef Palliativt utvecklingscentrum Region Skåne och Lunds universitet.


Elin Ylvasdotter
Elin Ylvasdotter.

14.00-14.15 Cancerfondsrapporten 2024 - Palliativ vård - mer än vård i livets slutskede, och vad vi behöver göra framåt för att stärka den palliativa vården

Cancerfonden har kartlagt och analyserat den palliativa vården i Sverige. Dessvärre framkommer stora utmaningar och brister. Bland annat visar rapporten  på ojämlik tillgång till palliativ vård i landet, att det råder en avsaknad av styrning och struktur samt att det finns brister i kompetensutvecklingen och fortbildningen.

Föreläsare: Elin YlvasdotterIntressepolitisk expert, Cancerfonden.


14.15-14.30 Forskningsfinansiering 

Jonas berättar om Cancerfondens forskningsfinansiering, hur den ser ut, och vilka möjligheter det finns för forskare att söka anslag. Jonas kommer även lyfta vilka satsningar på vårdforskningsområdet som har gjorts och hur det ser ut framåt.

Föreläsare:  Jonas Binnmyr, forskningshandläggare, Forskningsfinansiering, Cancerfonden.


14.30-15.00 Fika- och fruktpaus, nätverkande och mingel


Mattias Tranberg

15.00-15.25 De nödvändiga samtalen – meningsfulla möten i vården

Att bemöta personer med livshotande sjukdomar och andra problem är uppgifter som vårdpersonal ställs inför varje dag. Det är en utmanande uppgift och ofta prioriterar inte organisationen att skapa goda förutsättningar för dessa möten, medicintekniska angelägenheter får företräde. Hur upplever patienter dessa samtal och hur kan vi som vårdgivare göra det bästa av situationen? Hör en patients erfarenhet, och reflektera själva.

Föreläsare: Mattias Tranberg, forskare (dr i med vet), psykolog, Palliativt utvecklingscentrum, Institutionen för kliniska vetenskaper, Lunds universitet.


Cecilia de Carvalho
Cecilia de Carvalho.
Pernilla Elmström
Pernilla Elmström

Lokalt implementeringsprojekt:

15.25-15.50 Den hematologiska och onkologiska vården transformerar behandling och vård från slutenvård – öppenvård – vård i hemmet

Transformationen av vård och behandling från slutenvården till öppenvård och patientens hem har pågått under flera år inom den hematologiska och onkologiska verksamheten på Sus. Olika former av behandlingar för cancerpatienter har flyttats från slutenvården och detta har ställt nya krav på vården samt bidragit till en markant förbättring av patienters livskvalité. Verksamheten utvecklar nu detta koncept och detta innefattar idag även behandlingar som patienter administrerar själva.

Föreläsare: Pernilla Elmström, sjuksköterska på onkologen och Cecilia De Carvalhospecialistsjuksköterska på hematologen.


Charlotte Castor
Charlotte Castor

15.50-16.00 RCC

Vad är RCC’s uppdrag och hur jobbar man regionalt och nationellt?  Vad innebär det att vara Regional patientprocessledare Palliativ vård av barn? 

Föreläsare: Charlotte Castor, Barnsjuksköterska, forskare Lunds universitet och Palliativt utvecklingscentrum, Regional patientprocessledare palliativ vård av barn, Regionalt cancercentrum

 


16.00-16.10 

Anna Mannfalk, Regionråd , Ordförande i Hälso-och sjukvårdsnämnden i Skåne.


16.10-16.40 Inspirationsstund

Föreläsare: Henrik Widegren


16.40-16.50 Summering och avslut

Annika Cederholm och Marlene Malmström

Med stöd från Sjöbergstiftelsen

Cancerfonden höll en nationell konferens i Stockholm under hösten 2023 som blev mycket uppskattad. Tack vare stöd från Sjöbergstiftelsen har Cancerfonden en möjlighet att ta vidare omvårdnadssatsningen med lokala omvårdnadskonferenser i Lund, Uppsala, Umeå, Linköping och Göteborg under perioden 2024–2026. Därtill kommer en nationell omvårdnadskonferens att hållas i Stockholm våren 2025. En annan del av satsningen finansierad av Sjöbergstiftelsen är utvecklingen av en digital kunskapsbank där du som sjuksköterska på ett enkelt sätt sen kan få tillgång till den senaste forskningen.

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.