Lungcancer

År 2017 fick drygt 4 100 personer ett lungcancerbesked  och 3 803 personer avled i sjukdomen. Fler kvinnor än män insjuknar och sedan ett tiotal år avlider fler kvinnor av lungcancer än av bröstcancer. 

Insjuknandet bland kvinnor och har ökat med 2,4 procent de senaste 20 åren. Ökningen har dock planat ut och är de senaste tio åren 0,8 procent årligen. Hos män ses en årlig minskning både på 20 och 10 års sikt med 0,7 procent respektive 1,7 procent. 

Bättre diagnostiska metoder 

Jämfört med vissa andra cancerformer har forskningen inom lungcancer historiskt sett varit eftersatt, även om det har funnits ett antal starka forskargrupper både i Sverige och internationellt.

Dagens lungcancerpatienter utreds med allt bättre diagnostiska metoder och kan i vissa fall erbjudas nya behandlingar. Lungcancer är i dag en av de cancerdiagnoser där läkemedelsutvecklingen är som snabbast. 

Många utmaningar kvarstår 

Men trots framsteg kvarstår många utmaningar och problem. Kvalitetsregistret för lungcancer redovisar både ett högre och ett lägre satt mål för samtliga indikatorer utom för väntetider som endast har ett mål. De tre regionerna i Sydöstra sjukvårdsregionen ligger, med ett par undantag, relativt högt i de sex kvalitetsindikatorer som ingår i denna jämförelse. Kalmar når två av de högre målen samt målet för väntetider. Jönköping når två höga mål och två låga mål. 

Lungcancer är den cancerform som skördar flest liv. Trots forskningsframsteg och flera nya behandlingar de senaste åren är överlevnaden fortfarande låg och prognosen vid lungcancer är sämre än för många andra cancersjukdomar. Den största anledningen är att sjukdomen oftast är i ett sent och obotligt skede när den upptäcks.

Lungcancer – symtom, orsak, behandling 

Indikatorer för jämförelsen

Kurativbehandling

Operation är den rekommenderade behandlingen vid lokaliserad sjukdom. Kalmar ligger högst i landet med 100 procent, alltså långt över det högst satta målet på 90 procent opererade. Jönköping är precis över målet med 91 procent. Östergötland slår det lägre satta målet, 79 procent, med knapp marginal och når 81 procent.


 

Multidisciplinär konferens

Andel patienter som handläggs vid multidisciplinär konferens (MDK). Här råder stor spridning mellan landets regioner. Det högre målet är satt till att 95 procent ska handläggas med denna metod. Ingen region i landet når det högre målet. Jönköping och Östergötland når det lägre ställda målet på 70 procent med 78 respektive 77 procent. Kalmar når 58 procent och därmed inget av målen.

MÅL 70-95%
RIKET 75%


PET-DT

PET-scanning i kombination med datortomografi är en viktig undersökning för att förbättra möjligheterna till såväl korrekt diagnos som stadieindelning. Metoden är också användbar för att underlätta behandlingsplaneringen vid kurativt syftande strålbehandling. Jönköping och Kalmar tillhör de bästa i landet och når det högt ställda målet på 100 procent. Östergötland är inte långt efter med 98 procent.

MÅL 90-100%
RIKET  93%


Cytostatika vid strålbehandling

För patienter med lokalt avancerad lungcancer rekommenderas cytostatika i kombination med strålbehandling, så kallad kemoradioterapi. Behandlingen är mycket krävande och kommer aldrig kunna erbjudas samtliga patienter. Ändå är det anmärkningsvärt stora skillnader mellan landets regioner. Det högt satta målet är 75 procent och det lägre 50 procent. Ingen region i landet når det högre målet. Östergötland är bäst i Sydöstra sjukvårdsregionen med 64 procent. Jönköping når 50 procent och Kalmar 40 procent.

MÅL 50-75%
RIKET  39%

 


Väntetid behandling

Enligt det standardiserade vårdförloppet för lungcancer ska väntetiden mellan remiss och läkemedelsbehandling inte vara mer än 40 dagar. Kalmar når målet med 39 dagars väntan i median. I Östergötland är väntetiden 43 dagar. Jönköping ligger anmärkningsvärt långt efter med 57 dagar.

   
Uppsala 23
Gotland 24
Dalarna 27
Jämtland Härjedalen 34
Örebro 37
Halland 37
Värmland 38
Kalmar 39
Norrbotten 39
MÅL 40
Blekinge 41
Östergötland 43
RIKET 43
Västerbotten 44
Stockholm 46
Västmanland 47
Gävleborg 47
Västra Götaland 48
Södermanland 49
Skåne 49
Västernorrland 50
Jönköping 57
Kronoberg 66

Överlevnad

1-års överlevnaden för patienter med spridd lungcancer i stadium IV vid diagnostillfället, och med WHO Performance status 0-2,– det vill säga ett relativt gott allmäntillstånd, är låg men har ökat något de senaste åren. 

 

Källor:
Nationella lungcancerregistret, NLCR, 2017
Statistik om nyupptäckta cancerfall, Socialstyrelsen 2018
Cancer i siffror 2018, Cancerfonden, Socialstyrelsen, 2018

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.