Bröstcancer

Drygt 70 procent av alla bröstcancertumörer upptäcks hos kvinnor 55 år eller äldre, det vill säga kvinnor som är i, eller har passerat, klimakteriet. De senaste tio åren har ökningen av bröstcancertumörer varit i genomsnitt 2,4 procent per år och de senaste 20 åren är ökningen 1,7 procent per år.

Bröstcancervården håller jämn nivå

Bröstcancer är ett tydligt exempel på den snabba medicinska utvecklingen inom cancervården de senaste 20-30 åren. Med hjälp av screening, mammografi, förbättrade behandlingsmetoder och nya läkemedel har överlevnaden i bröstcancer ökat kontinuerligt sedan 1980-talet.

De regionala skillnaderna är relativt små. Med undantag för väntetider och vissa behandlingar håller bröstcancervården en jämn och hög nivå över hela landet. Förhållandevis många regioner når också de uppställda målen i kvalitetsregistret.

Regionala skillnader finns 

Norra sjukvårdsregionen är den ytmässigt största regionen och består av fyra regioner. Regionerna återfinns både högt och lågt i jämförelsen. Norrbotten är längst fram och når målen för fyra av jämförelsens sex indikatorer. Västerbotten når tre, Västernorrland två och Jämtland Härjedalen ett av målen.

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor och utgör drygt 30 procent av all kvinnlig cancer. År 2017 registrerades 10 319 tumörer hos 7 824 kvinnor, vilket innebär att ett stort antal kvinnor hade två eller fler tumörer.

Bröstcancer – symtom, orsak, behandling

Observerad 5-årsöverlevnad

Observerad överlevnad anger kvinnor som lever fem år efter diagnos, målet är 88 procent. Många av dem befinner sig fortfarande under behandling. Dödsorsak för avlidna kvinnor kan ha varit annan än bröstcancer.

Inget av Norra sjukvårdsregionens regioner når målet men Västernorrland och Norrbotten ligger inte långt ifrån med 84 respektive 83 procent. Västerbotten når 79 procent, Jämtland Härjedalen endast 75 procent vilket är lägst i landet.


 

Hormonell behandling

Hormonell behandling bör erbjudas alla kvinnor med östrogenreceptorpositiv bröstcancer. Kvinnor med mycket låg risk för återfall kan i vissa fall avstå från behandlingen.

Det finns en hög målnivå, 90 procent och en låg, 80 procent. Norrbotten klarar den lägre målnivån med 86 procent. Västerbotten och Västernorrland ligger strax under med 83 respektive 82 procent. Jämtland Härjedalen ligger lägst på 78 procent.

MÅL 80-90%
RIKET 88%


Multidisciplinär konferens inför behandlingsstart

Att de specialister och professioner som ingår i vårdkedjan deltar i multidisciplinära konferenser (MDK), och formulerar behandlingsrekommendationer för patienten, har stor betydelse för att uppnå en jämlik, kunskapsstyrd vård med högsta tänkbara kvalitet.

Inom bröstcancervården når fler än hälften av regionerna målet att 99 procent av patienterna ska handläggas vid MDK. Det här är en indikator med mycket små skillnader mellan regionerna, där de som når högst ligger på 100 procent och den som ligger lägst ändå handlägger över 90 procent av patienterna i MDK.

Norrbotten är en av sju regioner som når 100 procent. Västerbotten når 99 procent, Jämtland Härjedalen 97 och Västernorrland 96 procent.

MÅL 99%
RIKET 98%


Kontaktsjuksköterska

Enligt den nationella cancerstrategin ska alla patienter erbjudas en kontaktsjuksköterska. I bröstcancerregistret finns två målnivåer, en hög, 95 procent och en låg, 80 procent.

Samtliga regioner når över den högre målnivån. I Norrbotten och Jämtland Härjedalen har 100 procent av patienterna erbjudits en kontaktsjuksköterska. Västerbotten och Västernorrland når målet till 99 respektive 97 procent.

MÅL 80-95%
RIKET 98%


Sentinel nodeoperation

Vid en sentinel nodeoperation avlägsnas lymfkörtlar i armhålan för att analyseras för spridning av bröstcancerceller dit. Det har betydelse för behandlingsval efter operation. Tekniken innebär bland annat att risken för besvär från armen, så som smärta och svullnad, är mindre än vid en större operation i armhålan.

I bröstcancerregistret finns en hög målnivå, 95 procent och en låg, 90 procent. Tre av Norra sjukvårdsregionens fyra regioner når de högre målet. Västerbotten och Västernorrland med 96 procent och Norrbotten 95 procent. Jämtland Härjedalen når 94 procent och därmed det lägre målet.

MÅL 90-95%
RIKET 94%

Väntetid operation

Målet är att andelen kvinnor opererade inom 28 dagar från välgrundad misstanke ska vara 80 procent. Ibland krävs mer avancerade utredning vilket kan förlänga tiden. Startpunkten för indikatorn kan bedömas olika, skillnader ska därför tolkas med försiktighet.

Norrbotten är en av endast tre regioner i landet som når målet, 91 procent av patienterna opereras inom 28 dagar. I Jämtland Härjedalen är andelen 60 procent, i Västerbotten 45 procent och i Västernorrland endast 32 procent.

   
Kronoberg 97 %
Norrbotten 91 %
Gotland 83 %
MÅLNIVÅ 80 %
Värmland 69 %
Blekinge 65 %
Jämtland Härjedalen 60 %
Västmanland 55 %
Örebro 55 %
Halland 49 %
Kalmar 46 %
Västerbotten 45 %
Skåne 44 %
Gävleborg 41 %
Jönköping 41 %
RIKET 41 %
Dalarna 38 %
Uppsala 38 %
Södermanland 34 %
Västernorrland 32 %
Stockholm 31 %
Östergötland 27 %
Västra Götaland 27 %

 

Källor:
Nationellt kvalitetsregister för bröstcancer, NKBC, 2017
Hälso- och sjukvårdsrapporten, Öppna Jämförelser, 2018
Statistik om nyupptäckta cancerfall, Socialstyrelsen 2018
Cancer i siffror 2018, Cancerfonden, Socialstyrelsen 2018

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.