Fakta
- Symtomen kan till en början vara diffusa.
- Tunntarmscancer upptäcks med hjälp av flera olika undersökningar.
- Behandligen är olika beroende på om du har NET eller adenokarcinom.
Tunntarmscancer är olika typer av tumörer i tunntarmen. Det finns två olika typer: Neuroendokrin tumör (NET), som är den vanligaste, och adenokarcinom. Prognosen varierar beroende på typen av tumör och hur tidigt sjukdomen upptäckts.
Granskad av: Jan Zedenius, professor i kirurgi, Karolinska universitetssjukhuset
Det finns två olika typer av tumörer man kan få i tunntarmen.
Neuroendokrina tumörer (NET) är den vanligaste formen av tunntarmscancer. En särskild egenskap hos de här tumörerna är att de kan tillverka hormoner.
NET kan också finnas i andra organ i kroppen, till exempel i lungorna, magsäcken och tjock- och ändtarmen. Men det är vanligast att NET sitter i tunntarmen.
Adenokarcinom är den andra cancerformen. Den startar i körtelceller som finns i tunntarmen. Körtelcellerna tillverkar sekret som behövs för att matsmältningen ska fungera.
Adenokarcinom i tunntarmen behandlas på samma sätt och med samma resultat som när tumören sitter i tjocktarmen.
Symtomen vid tunntarmscancer, både vid NET och adenokarcinom, är diffusa. Magen kan vara lite orolig med lättare diarrébesvär.
Vid NET kan man efter ett tag få mer diarréer, en ökad värmekänsla i kroppen och ansiktsrodnad, så kallad flush.
Vid adenokarcinom är symtomen ännu mer diffusa till att börja med, men kan också utvecklas till buksmärtor och tarmvred.
Vanliga symtom vid NET eller adenokarcinom är
Tunntarmscancer upptäcks med hjälp av flera olika undersökningar, till exempel
NET upptäcks med hjälp av blodprov där man mäter mängden av en del hormoner. Läkaren tittar efter förhöjda värden av serotonin och kromogranin A. Det är hormoner som ofta bildas av själva tumören.
Buk, bäcken och bröstkorg undersöks med datortomografi. Ofta görs också en ultraljudsundersökning av hela bukområdet.
Ibland tar läkaren ett vävnadsprov via en nål som sticks in med ledning av ultraljudsundersökningen (under bedövning).
PET-undersökning görs för att visa var tumören sitter och vad den har för egenskaper, till exempel om det finns tecken till spridning.
Adenokarcinom upptäcks med hjälp av datortomografiundersökning, ultraljudsundersökning och kontraströntgen av tunntarmen.
Här får du råd inför läkarbesöken
Vanliga behandlingar vid tunntarmscancer är
Behandlingen går ut på att operera bort så stor del av tumören som möjligt. Även lymfkörtlar som ligger nära tarmen opereras bort.
Cancer behandlas i huvudsak på fyra olika sätt. Med operation, läkemedel, strålning och immunterapi. I den här filmen går vi igenom de olika metoderna.
När läkaren i samråd med dig bestämmer en behandlingsplan, tar hon eller han inte bara hänsyn till själva cancersjukdomen utan också till tidigare sjukdomar, ålder och allmänt hälsotillstånd.
När NET behandlas med läkemedel ges något som kallas för somatostatinanaloger.
Somatostatinanaloger är läkemedel som liknar ett naturligt hormon i kroppen som heter somatostatin. De hämmar utsöndringen av andra hormoner och minskar på det sättet symtomen.
Adenokarcinom i tunntarmen behandlas ofta med cytostatika, cellgifter. Då används ofta samma kombination av cellgifter som mot tjock- och ändtarmscancer.
Eftersom inget cancerfall är det andra likt, är det din läkare som bäst kan svara på vad som gäller för just din sjukdom.
Man vet inte varför en del får tunntarmscancer. En ökad risk för adenokarcinom kan kanske kopplas till en del tarmsjukdomar, som Crohns sjukdom.
Prognosen för tunntarmscancer varierar kraftigt beroende på typ av tumör och om sjukdomen har hunnit sprida sig.
Prognosen vid NET är ofta bra, trots att det finns metastaser. Många lever länge med NET, till och med i decennier, med bibehållen livskvalitet.
Vid adenokarcinom beror prognosen till mycket stor del på om sjukdomen har hunnit sprida sig innan sjukdomen upptäcks.
Redan när du har fått besked om att du har tunntarmscancer bör sjukvården sätta igång planeringen av din rehabilitering, så att du efter genomgången behandling kan leva ett så bra liv som möjligt, både kroppsligt och själsligt.
Din kontaktsjuksköterska har ansvar för att planera och samordna din rehabilitering.
Läs mer om cancerrehabilitering
Fler cancerdiagnoser i området kring magen
Fler cancerdiagnoser i tarmarna
Har du frågor och funderingar om cancer är du varmt välkommen att kontakta oss på Cancerlinjen.
Linjen är bemannad av legitimerad vårdpersonal med lång erfarenhet av cancervård.
Ring 010-199 10 10 eller skicka ett mejl till Cancerlinjen.
Att få ett cancerbesked kan vara svårt. Det är vanligt att reagera med oro, nedstämdhet och känslor av overklighet. För många kan det vara skönt att dela sina tankar med andra eller få veta hur andra har hanterat känslorna.
Efter cancerbeskedet finns det också praktiska saker som måste tas om hand. Det kan handla om allt från sjukskrivning och ekonomi till hjälpmedel och rättigheter.
Få praktiska råd efter cancerbeskedet
Efter ett cancerbesked har du rätt till en kontaktsjuksköterska. Kontaktsjuksköterskan är med och samordnar vården, hjälper dig att veta vad som händer och fungerar som en central kontaktperson för dig som är sjuk och för närstående.
Vad gör en kontaktsjuksköterska?
För de som är närstående till någon som är sjuk kan det vara skönt att lära sig mer om sjukdomen och få tips och råd på hur man kan stötta.
För dig som är närstående till någon med cancer
Kunskapsbanken är ett kunskapsstöd för cancervården med alla nationella vårdprogram, standardiserade vårdförlopp (SVF) och Nationella regimbiblioteket från Regionala cancercentrum.
Kunskapsbanken, Regionala cancercentrum
Cancerfondens expertråd består av docenter, professorer, överläkare, diagnosansvariga och specialister inom onkologi, hematologi, kirurgi, gynekologi, urologi och dermatoskopi som faktagranskar våra texter.
Internetmedicin är en kunskapsdatabas för läkare med översikter för diagnostik och behandling av sjukdomstillstånd.
Hittade du informationen du sökte?
Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.