Alla bröstopererade kvinnor har rätt att kostnadsfritt få en bröstprotes. Vänta med att prova ut den protes du ska ha tills operationssåret är helt läkt.
Innan såret är helt läkt kan du få en tillfällig protes av mjuk vadd. Proteserna kan oftast bäras i en vanlig behå.
Om du vill kan du som fått hela bröstet bortopererat komma i fråga för en plastikkirurgisk operation, en så kallad bröstrekonstruktion.
En bröstrekonstruktion kan göras med flera olika metoder och görs oftast i flera omgångar.
Bröstrekonstruktionen påbörjas vanligen något år efter bröstcanceroperationen. Ibland kan den dock göras tidigare, även i samband med att bröstet opereras bort.
Läs mer om bröstrekonstruktion
Rehabilitering vid bröstcancer
Redan när du fått besked om att du har bröstcancer bör sjukvården sätta igång planeringen av din rehabilitering, så att du efter genomgången behandling kan leva ett så bra liv som möjligt, både kroppsligt och själsligt.
Din kontaktsjuksköterska har ansvar för att planera och samordna din rehabilitering.
Läs mer om cancerrehabilitering
Efterkontroll
Efter en bröstcancer ska du följas upp med kontroller i fem år. Vem som följer upp dig kan variera inom landet. Det kan till exempel vara din onkolog eller din kirurg.
Varje år görs en mammografi och din läkare ska också följa upp hur du mår. Om du har biverkningar av- eller efter behandlingen ska du få hjälp med dem.
Det är viktigt att den med hormonkänslig bröstcancer får stöd och hjälp att fullfölja sin hormonella behandling trots, ibland, jobbiga biverkningar.
Efter fem år förs du över till det vanliga screeningprogrammet med mammografi ungefär vartannat år.
Hur vanligt är bröstcancer?
Varje år får nära 70 000 personer en cancerdiagnos i Sverige varav över 8 500 får bröstcancer. Det betyder att mer än 20 kvinnor insjuknar varje dag.
Ungefär 30 procent av all cancer hos kvinnor är bröstcancer. Det är den vanligaste cancersjukdomen bland kvinnor.
Bröstcancer drabbar oftast medelålders och äldre kvinnor. Medianåldern vid insjuknande är 66 år. Färre än fem procent är under 40 år när de får diagnosen.
Män kan också få bröstcancer, även om det är ovanligt. Drygt 60 män får bröstcancer varje år i Sverige. Behandling och prognos för bröstcancer hos män är samma som vid bröstcancer hos kvinnor.
Hur ser prognosen ut vid bröstcancer?
Hur många överlever egentligen bröstcancer? Chansen att bli botad från bröstcancer har ökat de senaste årtiondena.
Ökningen av botade beror framför allt på att allt fler fall av bröstcancer upptäcks i tidiga stadier och på förbättrade behandlingsmetoder.
Om tumören spridit sig ut i kroppen ges behandling för att bromsa upp sjukdomsutvecklingen och lindra symtom.
Det finns exempel på kvinnor som lever länge även med spridd bröstcancer.
När du funderar över din prognos, jämför då inte med andra kvinnor som har bröstcancer. Det kan göra att du blir oroad helt i onödan. Bröstcancer är en individuell sjukdom och det som gäller för dem behöver inte gälla för dig.